Contrar credinței că otelul inoxidabil nu ruginește afirm cu tarie ca din contra rugineste foarte usor.
Procesul de coroziune este omniprezent si continuu.Putem recunoaste foarte rapid acest fenomen la otelurile comune datorita oxidului care se formează de culoare galben rosiatică pana brun inchis denumit rugina.Astfel de metale se numesc active deoarece fară a se interveni in nici-un fel asupra lor se corodeaza in mediul natural.
Otelurile inoxidabile sunt pasive deoarece au in compozitie si alte elemente.Prin alierea fierului cu elemente de tipul cromului si/sau nichelului atat otelurile din calitatea 300(304,316) cat si cele din calitatea 400(430,444) contin un procent de Crom cuprins intre 12 si 30%.
Oxigenul din atmosferă se combină cu cromul din oțelul inoxidabil(procent de crom in aliaj intre 12-30% ) pentru a forma acest film pasiv de oxid de crom, care protejează în continuare la coroziune. Orice contaminare a suprafeței cu murdarie sau alte materiale impiedică acest proces de pasivizare si fixează agenții corozivi care actionează în timp, reducînd treptat protecția anticorozivă a oțelului.
Concluzie :Oțelul inoxidabil trebuie sa fie curatat atat din considerente estetice cît și pentru a păstra rezistența la coroziune.
Astfel, o formă de curațare de rutină este necesară pentru a pastra aspectul si integritatea suprafetei.
Oțelul inoxidabil este ușor de curațat prin mai multe metode diferite. Este greșita parerea ca frecvența curațare a suprafetelor din inox, spre deosebire de alte materiale ar deteriora aceste suprafețe,practic este imposibil de a "uza" suprafețele din oțel inoxidabil prin curațare excesivă. Oțelul inoxidabil iși pastrează proprietațile cel mai bine atunci când este curat - curațenia este esențială pentru rezistența maximă la coroziune.